Kışın Bebeğiniz Nasıl Sağlıklı Uyur

Kışın Bebeğiniz Nasıl Sağlıklı Uyur

Kış ayları yaklaşırken aklınıza takılacak sorulardan birisi de bebeğinizi soğuktan nasıl koruyacağınız olabilir.

Kış ayları yaklaşırken aklınıza takılacak sorulardan birisi de bebeğinizi soğuktan nasıl koruyacağınız olabilir. Düşen sıcaklıklar, soğuk hava ve diğer tüm rahatsızedecek durumlardan bahsediyoruz – uykusuzluk! Bebeğinizin normal günlerde bir rahat bir uyku çekecek olması bir muamma iken soğuk havalar bu durumu daha da zorlaştırabilir. Birazdan sıralayacağımız ipuçları uykusuz gecelere veda etmenize ve huzurlu uykulara yelken açmanıza yardımcı olacak.

Bebeğinizin kış aylarında iyi uyuması için 9 tavsiye

Bebeğinizin mevsimlerden bağımsız şekilde rahatça uyumasını sağlamanın en iyi yolu yatma vakti rutini oturtmaktır. Bu sayede bebeğiniz yatma saatinin yaklaştığını hisseder ve siz onu uyutmaya çalışırken sizinle mücadele etmemesi gerektiğini bilir. Yapacağınız birkaç ufak farklılık sayesinde bu rutini kış mevsimine daha uygun hale getirebilirsiniz.

Bebeğinizin vücut sıcaklığını kontrol etmek için boynunun arkasına veya karnına dokunun. Eğer dokunduğunuzda soğuk hissediyorsanız hemen bebeğinizin ısıtılması gerekmektedir. Bilmeniz gereken daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

1. Yatmaya yakın tüm uyarıcı aktivitelere son verin

Televizyon veya cep telefonu, ışıklı, yüksek sesli oyuncaklar, enerji sağlayan yiyecekler… Tüm bunlar bebeğinizin uyanık ve enerjik olmasını sağlayan pek çok unsurdan bazılarıdır. Yatmadan yaklaşık 2 saat öncesinde tüm bunları yavaşça kapatın, ortamı gevşemeye uygun hale getirin. Bebeğinizin tekrar enerjik olmasını sağlayacak tüm unsurları ortadan kaldırın.

2. Doğru sıcaklığı ayarlayın

Vücut sıcaklığınının kendinizi uykulu hissetmenize yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Sabah saatlerinde yüksek olan bu sıcaklık kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar. Bu sıcaklık öğle saatlerine doğru hafifçe azalır ve kendinizi sersemlemiş hissetmenize neden olur. Güneş battıktan sonra iyice yorgun hissedersiniz ve vücudunuz uyumanıza yardımcı olan melatonin hormonunu salgılamaya başlar. Bebeğinizin uyuduğu odanın sıcaklığının bebeğinizin vücut sıcaklığını stabil tutması önemlidir, böylece gecenin ortasında aşırı sıcak veya soğuk hissederek kalkmaz ve ağlamaz. Kış döneminde oda sıcaklığını 23 – 26 derece arasında tutmak önemlidir. Isıtıcılar yerine bebeğinizin odasında ılık buhar makinelerini tercih edin.

3. Banyoyu atlayın

Soğuk bir kış akşamında bebeğinizi yıkamak onu rahatlatmayacak tam tersine huzurunu kaçıracaktır. Temizlenmesi eğer gerçekten gerekli ise ılık bir bez ile başını ve vücudunu silin. Gün içinde ise banyonun süresinin çok uzamadığından emin olun, suyun sıcaklığı hızla düşebilecektir.

4. Bebeğinize masaj yapın

Bebeğiniz için masajın birçok faydası vardır ancak akşam yapacağınız rahatlatıcı hafif bir masaj erken uykuya dalmasına yardımcı olacaktır. Rahat kalmasını sağlamak için (ve bu sayede uykuya dalmasını sağlamak) aloe vera, hindistancevizi, lavanta veya biberiye kokuları içeren sakinleştirici masaj yağları kullanabilirsiniz. Bebeğinizin boynunu, göğsünü, ellerini ve ayak tabanlarını basitçe ovacağınız bu masaj uykuyu teşvik edecektir. Hafifçe yapacağınız 10 dakikaliık masaj bebeğinizi gece rahatça uyumasını sağlayacaktır.

5. Kat kat sarmalamayın

Mantık olarak bebeğinizi kat kat sarmak onu sıcak tutacak diye düşünsek de aslında durum tam tersi. Çok fazla kat giydirmek bebeğinizin gereğinden fazla ısınmasına, terlemesine ve bebeğinizin rahatsız olmasına neden olabilir. Hatta ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini arttırabilir. Bebeğinizin uyurken terlediğini fark ederseniz mutlaka üzerinden birkaç kat çıkartmanız gerektiğini bilmelisiniz. Ayrıca uyurken üzerine örteceğiniz örtünün ağır olmamasına da dikkat etmelisiniz (SIDS için bir faktör daha). Bunun yerine bebeğinizi rahat bir şekilde kundaklayın, bu onun sıcak ve rahat etmesini sağlayacaktır. Ya da bebeğinizin tulumu veya pijaması ile birlikte çoraplarını ve eldivenlerini de giydirin. “artı bir” kuralını unutmayın; bebeğinizi giydirirken kendi giydiğinizden 1 fazla kat giydirin.

6. Işığı akıllıca kullanın

Gündüz bebeğinizin odasının perdelerini açık bırakmak odanın sıcak kalması için yeterli ışığı sağlar. Bu yüzden gün boyu odayı aydınlık tutun ama uyku vakti geldiğinde perdeleri kapatın. Işık bebeğinizin gece ile gündüz arasındaki farkı anlamasını sağlayacaktır. Bunun yanında gün ışığına yoğun maruz kalan bebekler gece daha iyi uyuyabilirler; çünkü gündüz baskılanan melatonin gece yüksek seviyeye çıkar. Işığı azaltmak yatma vakti geldiğini anlamasını sağlarken bir yandan da sakinleşmesine yardımcı olur.

7. Bebeğinizi besleyin

Yatma vaktine doğru bebeğinizin beslenmesini sıklaştırın, böylece karnını tok hissedecek ve gece yarısında acıkarak sizi uyandırmayacaktır. Çok tok olduğunu düşünmemesi için beslenme saat aralığını ortalama 1 saate indirin. Ayrıca bebeğinizi her akşam aynı yerde besleyin ki saati ve yatma zamanının geldiğini öğrenebilsin.

Not: Ek gıdaya geçtiyseniz bebeğinizin kış aylarında bol miktarda sebze yemesini sağlayın. Doktorların da önerdiği gibi beslenmesini çorbalar ve yahniler ile zenginleşitirin.

8. Sağlık sorunlarına dikkat edin

Kış bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir - soğuk algınlığı, öksürük, kuru ve kaşıntılı cilt gibi. Rahatsız edici bu sorunlar bebeğinizi gece ayakta tutabilir. Sonuç huzursuz bir bebek ve telaşlı ve yorgun düşmüş bir ebeveyn olacaktır. Bebeğinizin rahatsızlığını en kısa sürede çözmek ve düzeltmek önemlidir. Eğer çok şiddetli bir hastalık değilse her zaman evde uygulayacağınız yöntemlerle geçirebilirsiniz. Mentol, kafur ve okaliptüs yağının tıbbi özellikleri bebeğinizin uyumasını ve rahatlamasını sağlar.

9. Gürültü yaratın

4 aylıktan küçük bebekler için daha etkili olan bu yöntem daha büyük bebeklerde de işe yarayacaktır. Yüksek sesli, merak uyandırıcı seslerden bahsetmiyoruz. Beyaz gürültü olarak tanımlanan bebeğinizin anne karnındayken alışık olduğu seslerden bahsediyoruz. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi sesi gibi ritmik arka plan sesleri bebeğinizin uykuya daha hızlı dalmasını sağlar. Bununla ilgili pek çok alternatifi bulunan uygulamaları indirebilirsiniz.

 

Sonuç olarak bebeğinizi yalnızca sırt üstü yatırın ve karnının üstüne yatmasına izin vermeyin. Eğer uyurken bebeğinizin soğuk olduğunu düşünüyorsanız kendinize yaklaştırın ve sizin vücut sıcaklığınızdan yararlanmasını sağlayın. Bebeğinizi rahatlatmak ve ona iyi bir gece uykusu sağlamak için yumuşak ve sevgi dolu dokunuşunuz gibisi yoktur!